Writing is a socially acceptable form of schizophrenia...!

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα...









Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει στη ζωή σας λόγια έρωτα και μεγάλες υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν; "Σε λατρεύω! Είσαι η ζωή μου! Δε μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα! Δεν έχω νιώσει ΠΟΤΕ ξανά όπως μαζί σου! Θέλω να είμαστε για ΠΑΝΤΑ μαζί." Παρόλα αυτά όμως κανείς δεν πέθανε όταν χωρίσατε, μια χαρά συνέχισε τη ζωή του και χωρίς εσένα και ακόμα καλύτερα σε αντικατέστησε.

Αν και τα μεγάλα λόγια δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών, η ιστορία μας αποδεικνύει ότι έχουν μια φυσική τάση να ανοίγουν το στόμα τους και να λένε πράγματα που ίσως και να μην εννοούν ή να τα εννοούν στιγμιαία παρασυρόμενοι από το πάθος της στιγμής. Είναι καταγεγραμμένες, αιώνες τώρα, δακρύβρεχτες ερωτικές επιστολές από άνδρες όπως οι Βολταίρος, Λόρδος Βύρων, Ουγκώ, Προυστ, Μαρκήσιος Ντε Σαντ και Μπετόβεν όπου ορκίζονται αιώνια αγάπη, έρωτα, πίστη και αφοσίωση. Πλέον όμως όλοι γνωρίζουμε πως ο Λόρδος Βύρων άλλη ερωτεύτηκε, άλλη παντρεύτηκε και γκέι κατέληξε, αλλά και ότι ο Ουγκώ έγραφε πονεμένες ερωτικές επιστολές σε δύο γυναίκες ταυτόχρονα.

Οι εποχές άλλαξαν, νέες γενιές ανδρών ήρθαν στον κόσμο, αλλά το είδος δεν εξελίχθηκε στο συγκεκριμένο θέμα. Όλοι οι άνδρες έλεγαν, λένε και θα λένε μεγάλα ψεύτικα λόγια γιατί νομίζουν ότι μας αρέσουν. Ορκίζονται αιώνια αγάπη ενώ στην ουσία είναι πολυγαμικοί. Υπόσχονται αιώνια αφοσίωση ενώ στην πραγματικότητα είναι σχεσοφοβικοί και σε κάνουν να πιστεύεις ότι είσαι μοναδική, ενώ το πιο πιθανό είναι να λένε το ίδιο πράγμα σε όλες. 

Παρόλα αυτά μερικοί έχουν ελαφρυντικά (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αθώοι), όπως αυτοί που το κάνουν επειδή οι ίδιες οι γυναίκες τους προκαλούν. Υπάρχει μια κατηγορία γυναικών -καθόλου μικρή θα έλεγα, αλλά στην πλειοψηφία τους μικρή σε ηλικία- που θέλει να τ' ακούει. Οι γυναίκες αυτές δηλώνουν πως δε θέλουν να ακούν την αλήθεια και αρκούνται σε γλυκά ψέματα που τις κάνουν ευτυχισμένες. Το ότι εγώ πληρώνω τη νύφη επειδή μερικές ευτυχούν με ψεύτικα "Σ' αγαπώ", είναι άλλο θέμα προς συζήτηση. Πάντως η αλήθεια είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτού του είδους των γυναικών, τους εκβιάζουν συμπεριφορικά να εκστρομίσουν όλα αυτά τα παραμύθια για χάρη της στιγμιαίας ικανοποίησης του εγώ τους. Δεν τις νοιάζει αν αυτό είναι αληθινό ή αν θα έχει διάρκεια, το μόνο που τις νοιάζει είναι να το ακούσουν εκείνη τη στιγμή, να παραμυθιαστούν και να ζήσουν μια εικονική ευτυχία. Έτσι πολλοί άνδρες εκπαιδεύτηκαν να λένε μεγάλα λόγια με μεγάλη ευκολία και πιστεύουν πως έτσι κάνουν τις γυναίκες ευτυχισμένες. 

Κανένα ελαφρυντικό όμως δεν υπάρχει για τους επαγγελματίες ψεύτες. Οι συγκεκριμένοι τύποι είναι αυτοί που συνηθίζουν να υπόσχονται τον ουρανό με τ' άστρα για να ρίξουν μια γυναίκα και μόλις πάρουν αυτό που θέλουν, βρίσκουν μια στεγνή δικαιολογία και την κάνουν. Χωρίς καθόλου τύψεις. Αυτοί είναι οι πιο ένοχοι απ' όλους και τους αξίζει η μέγιστη ποινή τιμωρίας για εξαπάτηση ανθρωπίνων συναισθημάτων. Και είναι και πολλοί πανάθεμά τους.

Τέλος, επειδή θέλω να είμαι αντικειμενική, παραδέχομαι πως υπάρχουν άνδρες που δε συνηθίζουν τα μεγάλα λόγια, όμως υπήρξαν φορές στη ζωή τους που τα είπαν. Συνήθως δεν ήταν πολλές και τη δεδομένη στιγμη που τα είπα τα πίστευαν κιόλας. Προφανώς ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγαλύτερος απ' όσο θα έπρεπε κι αυτό τους έκανε να πιστέψουν ότι θα διαρκέσει. Η κατάληξη όμως ήταν διαφορετική από αυτή που φαντάζονταν. Παρόλα αυτά κάποιος άλλος υπέστη τις συνέπειες του ενθουσιασμού τους και πίστεψε σε λόγια που δεν είχαν βάθος και διάρκεια. Κι εκεί είναι το λάθος τους.

Όλοι ξέρουμε όμως, πως η αλήθεια πονάει και κανείς δε θέλει να την ακούει. Πολύ περισσότερο απ' όλους οι γυναίκες. Κι ενώ στην πραγματικότητα το θέμα είναι πιο ρηχό και το μόνο που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά είναι: "Περνάω πολύ καλά μαζί σου τώρα, σε θέλω πολύ, αλλά αύριο δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.", έχουμε συνηθίσει στις μεγάλες δηλώσεις κι από φόβο μη χάσουμε το τώρα, κάνουμε δηλώσεις για το "ΠΟΤΕ" και το "ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ".

Γι' αυτό και τα μεγάλα λόγια μόνο ένα αποτέλεσμα έχουν: Να μας πληγώσουν. Θα ήταν λοιπόν καλύτερο για όλες μας να εκτιμούσαμε την αλήθεια και να μη θέλουμε να μας χαϊδεύουν τα αυτιά. Επίσης δε θα έπρεπε κι εμείς οι ίδιες να τα λέμε διαιωνίζοντας έτσι την κατάσταση. Πρέπει όλοι κάποτε να σταματήσει αυτό. Εξάλλου οι έννοιες "ΠΟΤΕ" και "ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ" είναι σχετικές και δεν υφίστανται. Το μόνο που μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι το τώρα. 

Οι σχέσεις είναι το ρίσκο που όλοι παίρνουμε εν ονόματι του έρωτα. Το πως θα καταλήξουν κανείς δεν ξέρει. Κι αν προς στιγμήν δε φαντάζεστε τη ζωή σας χωρίς εκείνον/η καλύτερα να το κρατήσετε για τον εαυτό σας. Είναι πολύ ψυχοφθόρο να κάνεις τον άλλον να πιστεύει και να επενδύει σε κάτι το οποίο ίσως να είναι προσωρινό ή ακόμα χειρότερα ψεύτικο. Αν δεν είναι, τότε σίγουρα θα έρθει η στιγμή να το μάθει. Ο χρόνος κρίνει καλύτερα απ' όλους και μόνος αυτός μπορεί να προσδιορίσει το "ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ" και το "ΠΟΤΕ".

PS1: Πολλοί από τους άνδρες που ρώτησα σχετικά με αυτή μου την έρευνα ήταν κατηγορηματικοί πως δεν έχουν πει μεγάλα λόγια ποτέ! Συγγνώμη φίλοι μου που δε σας πιστεύω, αλλά αν ήσασταν τόσοι πολλοί τότε αυτό δε θα ήταν θέμα προς συζήτηση.

PS2: Ίσως εμμένω λίγο παραπάνω για την φυσική τάση των ανδρών να λένε μεγάλα ψεύτικα λόγια, αλλά δυστυχώς ο μεγαλύτερος ψεύτης στον κόσμο ήταν άνδρας και λεγόταν Πινόκιο. Ειδικά αυτό, φρόντισαν να μας το μάθουν από την τρυφερή μας κιόλας ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου